Nem minden Fekete-Fehér

Figyelmeztetés!!! Fiúk kizárva! Nem minden fekete-fehér, még ha ez az oldal az is! XD

Fogak egészsége!

Helyes fogápolás!          

 

 

A fogápolásnál figyelnünk kell a helyes fogtechnikára,azaz elkell sajátítani azokat a mozdulatokat,melyekkel kitűnő eredményt érhetünk el,ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a szájhigiéniáról sem!Íme néhány hasznos tanács.

 

Fogápolási eszközök

Fogkefe

Igen,kellő figyelmet kell fordítanunk az eszközökre is.Gondoljuk csak végig,ha nem megfelelő fogkefét használunk az ínyünk sérülhet,illetve a fognyak védőrétege megsérül.Ezáltal a baktériumok erőteljesebben fejtik ki hatásukat.Tehát,lehetőleg olyan fogkefét válasszunk melynek sörtéi puhák,nem sértik a fogakat.A fogkefét 1-2 hónapon belül cseréljük.

Fogkrémek

A fogpasztát az alapján válasszuk,hogy mit tartalmaz.Vannak gyógynövényeket tartalmazó,fehérítő hatású,és fluorban gazdagított fogkrémek.Ne a fogkrémen spóroljunk vagy az alapvető eszközökön!Ha kell akkor inkább márkás fogkrémet válasszunk.De a lényeg tényleg az összetevőkben rejlik.A fehérítő hatású fogkémektől sem lesz teljesen fehér a fogad,főképp ha csak egyszer mosod meg vele a fogad.A gyógynövényeket tartalmazó fogkrémek egyik előnye hogy ápolják is fogunkat,de emellett fontos.hogy fluort is tartalmazzanak.

Fogselyem

A fogselyem különösen alkalmas a fogak közötti lepedékek eltávolítására,melyet a fogkefével nem biztos hogy megtudunk tenni.Miképp használjuk? Lecsavarunk akkora mennyiséget a fogselyem tekercsből, hogy azt a 2 kezünk egy-egy újjára csavarva maradjon középen néhány cm.Miután a fenti müvelet megtörtént ki kell a selymet feszíteni és a fogrésbe bevezetni. Előre-hátra mozgatva a fogselymet a fogak közti résből kitűnően és egyszerüen, meg gyorsan el lehet távolítani az ételmaradékot. Mozgatás közben ügyelni kell, hogy a fogínyt ne sértsük meg!

Elektromos fogkefe

Számos kutatás bizonyította be nekünk,hogy jóval hatékonyabb védelmet nyújt mint a hagyományos fogkefe.Az elektromos készülék ugyanis körkörös mozdulatokkal tisztít,így még az íny közeléből is eltávolítja a lepedéket,így az ezt követő öblítés után fogaink egészségesek maradnak.De azt hozzákell tennünk,hogy a fogorvosok véleménye mégis megoszlik minderről.Bár,egyre többen teszik le voksukat az elektromos fogkeék mellett.

Szájzuhany

A szájzuhany nagyon praktikus eszköz a szájápolásban, azonban vigyáznunk kell az alkalmazásakor, mert nem szakszerű használata fogágy károsodást okozhat.

A ragasztott fogszabályzó készülékek viselői tudják a legjobban,hogy a drótok között nehezen tisztíthatók a rések.Ezért a szájzuhany inkább az ő számukra javasolt.A vízsugár erejét alacsony szintre kell beállítani.Ezt követően figyeljünk,hogy ne az íny irányába irányítsuk a szájzuhanyt,mert a tapadási vonal alá préselhetjük a lepedék kórokozóit,ami gyulladáshoz vezethet.

 

Fogmosás helyesen

A fogmosás nem lehet csupán egy tessék-lássék dörzsölés és utána néhány öblögetés, A komoly fogmosás legalább 3 percig tartó  munka. Különösen az esti tisztításnak kell alaposnak lennie, de ha a fogorvosok őszintén bevallják, kiderül, hogy bizony még ők is ritkán mosnak fogat a minimálisan szükséges 1,5 percnél tovább. Ki hallott már fogmosó-óráról? Pedig nem volna haszontalan.

Műgonddal végrehajtott mozdulatok, avagy egy helyes technika

Kép 1. - A fogkefét enyhe nyomással 45°-os szögben helyezzük az íny szélére, és a lerakódást apró, lazító mozdulatokkal - az íny széle alatt is - oldjuk. Az erőteljes súrolás nem tesz jót!     

 

 

 

Kép 2. - A fellazított fogkő eltávolítására húzzuk a fogkefét kb. tízszer az íny irányából a korona felé, mindig pirosból fehérbe. Ezáltal alaposan eltávolítjuk a baktériumokat tartalmazó plakkot.

 

 

 

Kép 3. - Ezzel a módszerrel először a felső fogak és az állkapocs külső oldalát tisztítsuk meg. Az egyes tisztítási szakaszok legfeljebb 2-3 fogat foglaljanak magukba.         

 

 

 

Kép 4. - A fogak belső oldalán is plakk keletkezik, ezért a következő lépésben a belső oldalon is az előzőek szerint járjunk el. A fogkefét enyhe nyomással 45 fokos szögben helyezzük az íny szélére. A fogkövet apró, lazító mozdulatokkal oldjuk, majd távolítsuk el.

 

 

Kép 5. - Ugyanúgy tisztítsuk meg a metszőfogak belső oldalait, itt azonban a fogkefét merőlegesen tartsuk, mivel így érhetjük el a legalaposabb tisztítást. 

 

 

 

 

Kép 6. - Végül a zápfogak rágófelületére kerül sor. Itt kivételesen "súrolhatunk" is.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 119
Tegnapi: 271
Heti: 119
Havi: 3 822
Össz.: 758 510

Látogatottság növelés
Oldal: A fogak egézsége
Nem minden Fekete-Fehér - © 2008 - 2018 - olvaso-oldal.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mi a mentalista - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »