Mit tehetünk mi?
Amíg egészségesek vagyunk, nem gondolunk arra, hogy hogyan élünk, mennyit és főként mit eszünk, mennyit mozgunk, hogyan figyelhetnénk még jobban magunkra és hogyan zárhatnánk ki számos káros hatást az életünkből. Amikor betegek leszünk, ezek a dolgok mind-mind előtérbe kerülnek. Nem lehet elégszer elmondani azt a tényt, hogy mennyire fontos lenne, hogy átgondoljuk mit is veszünk magunkhoz nap mint nap.
Az egészséges ételek nemcsak a betegségek megelőzésében, de azok leküzdésében is segítséget nyújtanak. Persze egyik napról a másikra nem lehet lemondani olyan ételekről, amelyeket már évtizedek óta fogyasztunk. De fokozatosan megtaníthatjuk szervezetünket arra, hogy mi jó és mi rossz a számára.
Ha már beteg az ember, kapkod a gyógyszerek után, hogy minél előbb meggyógyuljon. Ez rendben is lenne, csakhogy most nem egy fejfájásról, nátháról vagy megfázásról van szó. A daganatos betegségek gyógyszeres kezelése nem egy-két nap, de nem is egy-két hét. Hónapok telnek el úgy, hogy állandóan mérgeket kapunk (én legalább is így hívom a citosztatikumokat). Emellett a többi szintetikus anyag is már csak méregnek hat. Én képtelen vagyok bármiféle gyógyszer bevételére a szükségeseken kívül. És még a rövid és hosszú távú mellékhatásokról nem is beszéltünk.
A szervezetnek rengeteg vitaminra van szüksége, hogy egyrészt egészséges maradjon, másrészt betegség esetén regenerálódjon és küzdeni tudjon a kór ellen. Rengeteget tehetünk azért, hogy a vitaminokat ne szintetikus formában vigyük be szervezetünkbe, hanem természetes forrásokból teremtsük elő. Ehhez a legnagyobb segítséget a gyümölcsök és a zöldségek jelentik. Megfelelő mennyiségben, folyamatosan fogyasztva azokat, nemcsak hasznos vitaminokkal, hanem energiával is feltöltenek. Sőt még talán nem is kerülnek olyan sokba, mint a méreg drága táplálék kiegészítők. Naponta 3-4 alkalommal fogyasztva hozzájárulnak ahhoz is, hogy szervezetünket méregtelenítsük és lúgosítsuk.
Amit még megtehetünk és meg is kell tennünk azért, hogy mihamarabb meggyógyuljunk és egészségesek legyünk az az, hogy naponta megfelelő mennyiségű folyadékot (1,5-2 l) fogyasztunk. A napi 1,5-2liter folyadék segít abban, hogy a méreg anyagok gyorsabban távozzanak szervezetünkből. A folyadék ne cukrozott ital legyen, hanem természetes ásványvíz, frissen facsart gyümölcslé vagy gyógytea.
A recept tehát nem is nehéz: sok gyümölcs és zöldség illetve megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitel.
Ezt még kiegészítve azzal az ajánlással, hogy:
Rengeteg tudományos kutatás áll rendelkezésre az előbb felsoroltak hosszú távú fogyasztásának rákkeltő hatásáról.
A következőkben szeretnék felsorolni néhány olyan "ellenszert", amely nem hiányozhat az asztalunkról:
Paradicsom: a likopin nevű színezőanyaga segít elpusztítani az agresszív oxigénmolekulákat, ezáltal védi a sejteket.
Végül, de nem utolsó sorban még egy dolog, amit megtehetünk magunkért: hiszünk, mert hinni kell. Hiszünk abban, hogy meggyógyulunk, mert meg kell gyógyulnunk. Hiszen még annyi feladat áll előttünk, amit véghez kell vinnünk. Nem hagyhatjuk el magunkat egy percre sem, mert erősebbek vagyunk annál, hogy a betegség levegyen a lábunkról. Előttünk áll a sok pozitív példa, a sok meggyógyult beteg, akik által képesek vagyunk elhinni, hogy mi is meg tudjuk csinálni, mert meg kell csinálni. Sokat hallhatjuk ezeket a szavakat társainktól, barátainktól, nekik könnyű vagy könnyebb kimondani, hogy - meggyógyulsz, de most mi bíztassuk egymást, betegtársainkat, mert mi érezzük ezeknek a szavaknak a súlyát igazán.