Receptek:
Fanta süti:
Hozzávalók:
- Tészta:
- 6 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csomag sütõ
- por
- 1 dl étolaj
- Krém:
- 50 dkg túró
- 25 dkg Ráma
- 25 dkg porcukor
- Zselé:
- 7 dl fanta szénsavas üdítõ
- 2 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat kikeverjük, közepes tûznél kisütjük. Kihûtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, hûtõbe tesszük. 2 dl fanta szénsavas üdítõben elkeverünk 2 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliás pudingport. 5 dl üdítõt felhevítünk és hozzákeverjük a pudingos üdítõt. Együtt fõzzük, majd hûlni hagyjuk. Közben többször megkeverjük.
Ha minden hozzávaló kihûlt, a tészta tetejére kenjük a túrókrémet majd rásimítjuk az üdítõs pudingot.
Egy kis idõre még hûtõbe tesszük. Kockákra szeletelve tálaljuk.
Mézes krémes:
Hozzávalók (4 főre):
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 6 ek méz
- 2 ek tej
- 1 cs mézes fűszerkeverék
- 45-50 dkg liszt
Krémhez:
- 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 3 dl tej
- 3-4 ek búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 2 cs vaníliás cukor
Mázhoz:
- 1 tábla étcsoki
- 2 ek napraforgó olaj
Egyéb:
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a vajat, a szódabikarbónát, a mézet, a tejet, a mézes fűszerkeveréket, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ez kb. 10 perc.
- A lisztet nyújtólapra öntjük, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük a langyos mézes keveréket, majd óvatosan, de nagyon alaposan összegyúrjuk.
- Ha igényli a tészta, még lisztet lehet hozzáadni. Aránylag kemény tésztát kell kapnunk.
- Négy egyforma cipót formálunk belőle, melyeket egyesével kinyújtunk szép vékonyra. Levágjuk a széleit a tepsink méretére.
- A sütőkhöz adott tepsit megfordítjuk, sütőpapírral letakarjuk, és ezen sütjük egyesével a lapokat. Nagyon gyorsan megsül, kb. 7-8 perc/lap. Óvatosan lecsúsztatjuk egy másik sütőpapírra a megsült lapot. Ezt négyszer ismételjük.
- Minden mézeslap közé tegyünk sütőpapírt.
- A krémhez 3 dl tejjel, 3-4 ek búzadarával, a citrom reszelt héjával sűrű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük.
- A margarint habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
- Ha a tejbegríz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarinos krémhez.
- Az első lapra krémet kenünk, erre tesszük a második lapot, melyre lekvárt kenünk, erre jön a harmadik lap, melyet újból krémmel kenünk meg, végül jön a negyedik lap.
- Ha idáig kész a sütink, letakarjuk tiszta konyharuhával, és egy éjszakára súlyt rakunk rá, hogy a krémek egyenletesen elosztódjanak a mézeslapok között.
- Másnap gőz fölött felolvasztjuk 2 ek olajjal a csokoládét, és még melegen megkenjük a sütink tetejét. Hűvös helyre tesszük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 37x39 cm
Krémer-zselés ribizli torta:
hozzávalók 6 főre
A tésztához:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
A krémhez:
- 8 dkg piros ribizlizselé
- 1 kg piros ribizli
- 10 világos zselatinlap
- 25 dkg cukor
- 3,5 dl tejszín
- 2 tojásfehérje
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütõt. Sütõpapírral kibélelünk egy tortaforma alját.
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját 4 evõkanálnyi meleg vízzel habosra keverjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot. Rászitáljuk a lisztet, és a tojáshabbal együtt óvatosan a krémbe forgatjuk.
- A tésztát a formába öntjük, majd a sütõben aranybarnára sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd körbevesszük tortagyűrűvel.
- A felmelegített és simára kevert ribizlizselével megkenjük a tésztát. A piros ribizlit 1,4 dl-nyi vízzel felforraljuk, majd kb. 3 percig enyhe tűzön pároljuk. Levesszük a tűzrõl, és 30 percig pihentetjük.
- A masszát finom szűrõbe simítjuk, közben felfogjuk a lecsepegõ levét. Hideg vízben feloldunk 7 levél zselatint. Lemérünk 3 dl-nyi ribizlilevet, és 15 dkg cukorral addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Azután a kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. Az egészet betesszük a hűtõszekrénybe, míg zselésedni kezd.
- Kemény habbá verjük a tejszínt. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. Elõbb a tejszínhabot, majd a tojáshabot is óvatosan a zselésedõ ribizliszörpbe forgatjuk. A krémet a tortalapra simítjuk, és áttetszõ fóliával letakarva 4 órán át hideg helyen pihentetjük.
- Hidegvízben megpuhítjuk a maradék zselatint. A maradék szörpöt 5 dkg cukorral felmelegítjük, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Az egészet ismét hagyjuk kihűlni, amíg a massza enyhén dermedni nem kezd. A zselét elosztjuk a torta tetején, és kb. 1 órára betesszük a hűtõszekrénybe.