Nem minden Fekete-Fehér

Figyelmeztetés!!! Fiúk kizárva! Nem minden fekete-fehér, még ha ez az oldal az is! XD

9.1. A hóra vonatkozó alapvető ismeretek

A hó keletkezése
A hófajták és a hó állagában végbemenő változások ismerete feltétlen szükséges a síző számára.
A hó: 0°C alatt, a vízpára lehűléséből képződő jégkristályok összetapadásából, keletkező hókristályokból és levegőből áll. Szerkezetében folyamatosan változásokat idéz elő a föld hőmérséklete, a napsütés valamint a szél.

A jégkristályok alakja lehet:

  • 0 – 8°C között tű alakú
  • 5 – 10°C között oszlop alakú lapocskákból áll
  • 10 – 20°C lapocskákból áll
  • 13 – 17 °C hó csillagokból áll
  • 18 – 25°C oszlopok valamint kombinált lapocskákból áll.
  • A hókristályok megközelítőleg hatszög alakot vesznek fel.

     

    A hó típusai: A hókristályok alkotta hó sűrűsége, a levegőtartalomtól változik.

    A hó fajtája Sűrűség kg/m³ Levegőtartalom
    szűz hó 10-30 97-99
    Porhó 30-60 94-97
    tapadó hó 60-150 85-94
    finomszemcsés hó 100-300 70-90
    préselt hó 150-300 75-85
    régebben hullott hó 200-600 50-80
    Csonthó 600-800 20-40
    lebegő hó, zúzmara 200-300 70-80
    Jég 800-900 8-20

    A hó fajtái
    a. Frissen hullott hó vagy új hó. A hókristályok megtartják alakjukat. Állaga már a kialakulása pillanatában különböző lehet.

    Keletkezését a következő tényezők befolyásolják:

  • felhők távolsága a talajtól
  • levegő és a talaj hőmérséklete
  • levegő és a hó nedvessége
  • meglévő hótakaró
  • levegő mozgása
  • Az új hó lehet:

  • Hideg porhó (szűz hó)/: - 4°C és - 20°C között, szélcsendben keletkezik, éles kristályok alkotják, igen könnyű és nem gyúrható össze (nem jól csúszik)
  • Vad hó: - 20°C alatt keletkezik, szerkezete, mint a homok, laza részecskéi egymáson elgurulnak.
  • Száraz porhó (pehely hó): Enyhe időben keletkezik, csillag alakú kristályokból áll, laza vattaszerű réteg (A sízők álma).
  • Nedves hó (tapadó hó): 0°C körüli hőmérsékleten keletkezik, ágas-bogas, csillag alakú kristály, végén apró vízcseppekkel. Nehéz fajsúlyú, könnyen összeáll, jól gyúrható (Állaga miatt nehezen sízhető). /
  • Szél fújta hó: a hókristályok a szél következtében a levegőben és a talajra érkezéskor megtörnek, és lisztszerűvé válnak (Nem jól csúszik).
  • Dara hó: Ritkán fordul elő, csak akkor, amikor a hókristály a nedves levegőrétegen keresztül érkezik, pl.: a köd, a pára rácsapódik a kristályra és ráfagy.
  • Jégeső: Amikor a hódara sok vizet vesz fel és jéggé fagy.
  • Zúzmara: Megfagyott köd vagy esőcseppekből keletkezik, bokrétaszerű pelyhes jéglerakódás (nem „valódi” friss hó). A hótakaró felszínén képződik nagy hidegben vagy a nagyon lehűlt tárgyakra (fű, fák) rakódik le.
  • b. Régebben hullott hó, vagy öreg hó. 
    A hőmérséklet, a szél, az ülepedés és egyéb körülmények hatására a hókristályok hószemcsékké alakulnak át. Minőségét, állagát elsősorban az időjárás változási tényezők befolyásolják.

     

    Fajtái:

  • Kristályos porhó: -1 - 8°C fok közötti új hóból képződik.
  • Fagyott porhó: - 10 °C fok alatt képződik és tartós.
  • Nedves régi hó: Fagypont közelében keletkezik, felmelegedéskor (Bedolgozva ideális sízésre).
  • Szemcsés vagy tavaszi firnes hó: Fajsúlya igen nagy, a szemcsék tömörek, a hókristályokat már nem lehet felismerni.
  • Kásás hó: Felmelegedés hatására képződik. A részecskék könnyedén elmozdulnak egymáson (Jól csúszik, sízők által kedvelt).
  • Ázott szemcsés hó: Esőtől, olvadástól túlzottan nedves hó (Nehezen síelhető).
  • Csonthó: Régebbi hó többszöri felolvadása és újrafagyása folytán keletkezik. Napsütéskor puha, naplemente után jég kemény.
  • Kérges hó: A megolvadt, majd újrafagyott hó felületén, egyre vastagodó jégréteg alakul ki. A kérges havat szél vagy hőmérséklet-változás hozza létre, a hófelszín megkeményedik és elkérgesedik (Eleinte könnyen beszakad, veszélyes!)
  •  

    9.2. Lavinaismeret

    A lavina a hegyoldalról hirtelen leomló hótömeg. A lavinák jelentik a legnagyobb és legkevésbé kiszámítható veszélyt. A terep és a hó kellő ismeretével jelentősen csökkenthetjük kialakulását.

     

    A lavina keletkezése

     

    A lavinák 80%-a a hóviharok alatt vagy rögtön utána indul meg. A veszély folyamatosan nő, ha a hóesés meghaladja az óránkénti 2 cm-t. Kialakulásának egyre nő a lehetősége, ha a hóesés eléri, vagy meghaladja az óránkénti 30 cm-t.

     

    A lavina típusai:

  • egy pontból induló, völgyesésű;
  • vonalból induló;
  • réteges;
  • komplett fal omlik le.
  •  

    A lavinát kiváltó tényezők:

  • időjárás
  • hőingadozás
  • csapadék
  • napsütés
  • szél
  • akusztikus hatások
  • természeti katasztrófa
  • emberi tényezők: sí, snowboard, hegymászók
  • állatok
  • mesterséges robbantás
  •  

    A lavina keletkezését fokozó tényezők:

  • meredekség (a legtöbb lavina 30-45 fokos lejtőn keletkezik);
  • sok hó;
  • északi széllel leszakadó párkányok;
  • nem stabil hó;
  • lavinaterep;
  • domborulat (feszültséget hoz létre a hóban). /
  •  

    Lavinafajták:

  • Vizes hó lavina (tavaszi, vagy alaplavina): Olvadó hó, állaga nedves, nehéz. Tavasszal keletkezik, sebessége lassú, visz mindent.
  • Deszka lavina (réteg lavina): Egy többrétegű hómező felső része, vagy több egymás alatti réteg együttes elcsúszása. Mozgása energikus, mint egy tésztamassza csúszik le a völgy felé. Meredek lejtőre sütő déli nap válthatja ki.
  • Porhó lavina: Száraz gyors, elsősorban a frissen hullott nagy mennyiségű hótól keletkezik. A legkönnyebben elinduló hófajta. Ha mozgásba indul, apró szemcséivel kitölti a teret. Sebessége miatt az előtte haladó lökéshullámok még megérkezése előtt képesek fellökni az embert. Mögötte mind egy szívóhatás keletkezik mely a még ottmaradt, mozdítható tárgyakat magával rántja.
  •  

    Lavinaveszélyes terepre térés szabályai:

  • Bejelentési kötelezettséggel jár.
  • Csak szakképzett helyi hegyi vezető kíséretével közelíthető meg.
  • Kötelező a következő tárgyakkal illetve készülékekkel rendelkezni: rádió adóvevő, vagy mobiltelefon; lavinadetektor, elektromos lavinamentő készülék ( Már ötven méteres távolságból észlelhető, adó és vevő állásba kapcsolható); szonda ( a lavinaterep állapotának vizsgálatához ); hólapát; egészségügyi csomag; lavinamentő ballon ( r.bag´); légzőkészülékes ballon; recco.
  •  

    A lavinaveszély becslése és a lavinák kialakulásának esélyei.
    A hó keménységét 1-5-ig számozzák.

  • 1-es keménység: a kesztyűbe bújtatott öklöt bele tudjuk nyomni (porhó).
  • 5-ös keménység: erős jégcsákány ütés szükséges a betöréséhez (megszilárdult firn).
  • Veszélyes, ha a szomszédos rétegek között 3, vagy annál nagyobb a különbség!

     

    A hó nedvességtartalmát szintén 1-5-ig számozzák.

  • 1.-es víztartalom: száraz hó (nem lehet hógolyót gyúrni).
  • 5-ös víztartalom: nedves hó ( ki lehet belőle csavarni a vizet).
  • A nedves, nehéz, csúszós hó sokkal könnyebben megindul.

    A “csapágygolyó”-szerű csészekristályok (kívülről rizshez hasonló, omlós hó) jelenléte a középső vagy alsóbb rétegekben növeli a lavinaveszélyt.

     

    A lavinamentés szabályai.

    Egy lavina szemtanúja jelentősen megnöveli az áldozat túlélési esélyeit!

  • Figyelmesen kövesd az áldozat útvonalát! Kösd össze egy vonallal a keresett személy csúszásának kezdetét és azt a pontot, ahol utoljára látszott és haladj e vonal mentén!
  • Azonnal kezd meg a keresést, használj szondát, csákányt, vagy síbotot!
  • Kiálts, és figyeld a választ!
  • Ha megtaláltad az áldozatot, aki eszméletlen, tedd szabaddá a száját, mielőtt teljesen kiásod, és kíséreld meg a mesterséges lélegeztetést!
  • Az első 15 perc a döntő, bár előfordult, hogy néhány óra elteltével is sikerült már életre kelteni lavinaáldozatokat. A lavinadetektor felbecsülhetetlen értékű lehet, ha van nálad, a leírásnak megfelelően használd!



    Weblap látogatottság számláló:

    Mai: 265
    Tegnapi: 427
    Heti: 1 184
    Havi: 4 282
    Össz.: 1 199 640

    Látogatottság növelés
    Oldal: Hó
    Nem minden Fekete-Fehér - © 2008 - 2024 - olvaso-oldal.hupont.hu

    A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

    ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

    X

    A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »